Γιορτάζουν

Μαγδαληνή, ΜαγδαληνόςΜαρκέλλα, Μάρκελλος.

Επέτειοι

  • Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας
  • Στις 22 Ιουλίου, οι λάτρεις του μποξ γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Πυγμαχίας, που καθιερώθηκε μόλις το 2018 με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (AIBA).

    Η πυγμαχία, με αρχαιοελληνικές ρίζες, είναι ένα δυναμικό άθλημα στο οποίο δύο άτομα, φορώντας γάντια, ανταλλάσσουν γροθιές για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα σε έναν αγωνιστικό χώρο που ονομάζεται ρινγκ. Η σύγχρονη πυγμαχία έλκει την καταγωγή της από την Μεγάλη Βρετανία.

    Σήμερα, υπάρχουν δύο βασικές παραλλαγές της πυγμαχίας: η ερασιτεχνική και η επαγγελματική. Η κύρια διαφορά μεταξύ του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού μποξ είναι ότι οι επαγγελματίες μποξέρ αγωνίζονται για τα χρήματα, ενώ για τους περισσότερους ερασιτέχνες μποξέρ προέχει η διάκριση και η κατάκτηση τίτλων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για κάποιους από τους πυγμάχους η ερασιτεχνική πυγμαχία αποτελεί τον προθάλαμο για την επαγγελματική.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (FIBA) ιδρύθηκε από τις εθνικές ενώσεις πυγμαχίας της Αγγλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας και των Κάτω Χωρών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920 στην Αμβέρσα. Το 1946 διαλύθηκε λόγω της απώλειας της αξιοπιστίας της από τις συμπεριφορές κάποιων κορυφαίων αξιωματούχων της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αντικατάστασή της, οι ενώσεις πυγμαχίας της Γαλλίας και της Αγγλίας ίδρυσαν τη Διεθνή Ένωση Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (AIBA). Η λέξη «ερασιτέχνης» εξέπεσε από την ονομασία της το 2007, αλλά το ακρωνύμιο παρέμεινε το ίδιο.

    Η AIBA συσπειρώνει 195 εθνικές ενώσεις πυγμαχίας από όλες τις ηπείρους. Διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας, τα τουρνουά πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας και το World Series of Boxing, ένα διεθνές τουρνουά που επιτρέπει στους ερασιτέχνες μποξέρ να ανταγωνίζονται επαγγελματικά χωρίς να χάσουν την ερασιτεχνική τους ιδιότητα.

    Αρχικά, η 22α Ιουλίου γιορταζόταν ως Εθνική Ημέρα Πυγμαχίας στην Ρωσία με ποικιλία εορταστικών εκδηλώσεων (αγωνιστικών και εξωαγωνιστικών) και επίκεντρο την Μόσχα. Μια ιδιαίτερα μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε το 2017, όταν 3.000 πυγμάχοι συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία και άρχισαν να πυγμαχούν με σκοπό να καταγράψουν το γεγονός στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

    Το γεγονός εντυπωσίασε τον Πρόεδρο της AIBA, Βου Τσινγκ-Κούο, ο οποίος πρότεινε και η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας αποδέχθηκε να γιορτάζεται η 22α Ιουλίου ως Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας, με σκοπό την προώθηση του αθλήματος. Φυσικά, το επίκεντρο του εορτασμού παραμένει στη Ρωσία, τη χώρα από την οποία ξεκίνησαν όλα.

  • Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους
  • H Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιέρωσε την 22α Ιουλίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» (European Day for the Victims of Hate Crime) για να τιμήσει τη μνήμη των 77 νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας από τον νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου 2011. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου 2014.
  • Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου. Θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας (WFN) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου.

    Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας είναι η διεθνής ένωση των εθνικών νευρολογικών εταιρειών που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες το 1957. Σήμερα αντιπροσωπεύει περισσότερες από 100 επαγγελματικές εθνικές ενώσεις νευρολόγων σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Κύριοι στόχοι της είναι η προώθηση της νευρολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης παγκοσμίως και η προώθηση της νευρολογικής υγείας.

    Η νευρολογία είναι κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι το κύριο όργανο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πλήρως τη σύνθετη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του νου. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η υγεία του εγκεφάλου προκαλεί τόσο μεγάλη προσοχή.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου για το 2023 έχει ως σύνθημα: «Υγεία του Εγκεφάλου και αναπηρία» και επικεντρώνεται σε πέντε σημεία:
    ►Πρόληψη: Οι εγκεφαλικές αναπηρίες μπορούν να προληφθούν, να αντιμετωπιστούν και να αποκατασταθούν.
    ►Ευαισθητοποίηση: Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την υγεία του εγκεφάλου μπορεί να μειώσει την αναπηρία που σχετίζεται με εγκεφαλικές διαταραχές.
    Πρόσβαση: Είναι απαραίτητη η καθολική πρόσβαση στην περίθαλψη, την θεραπεία, την αποκατάσταση και την υποστηρικτική τεχνολογία.
    ►Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση αυξάνει την ισότητα για όσους ζουν με εγκεφαλικές αναπηρίες.
    ►Συνηγορία: Η υγεία του εγκεφάλου είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που ισχύει για όλους, παντού.

Γεγονότα

  • 1894

    Ο νικητής του αγώνα, κόμης Ντε Ντιόν

    Το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο διεξάγεται στη Γαλλία. Οι συμμετέχοντες διανύουν διαδρομή 78 μιλίων από το Παρίσι στη Ρουέν. Ο κόμης Ντε Ντιόν καταρρίπτει το μέσο όρο ταχύτητας με 22,5 χλμ/ώρα.

  • 1943

    Ιταλοί έφιπποι καταδιώκουν διαδηλωτές στην κατεχόμενη Αθήνα

    Διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Εκατό διαδηλωτές νεκροί στην άσφαλτο θα κάνουν τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση «επ’ αόριστον».

  • 1944

    H Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς

    Ολοκληρώνεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

  • 1974

    Στην Κύπρο, ο πρόεδρος – μαριονέτα της χούντας, Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβιάζουν.

  • 1980

    Ο Στέλιος Μυγιάκης με το χρυσό μετάλλιο

    Ο Στέλιος Μυγιάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

  • 1987

    Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα. Μέχρι τις 29 Ιουλίου η θερμοκρασία θα βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε 1.300 η επίσημη εκτίμηση των νεκρών (1.115 στην Αθήνα).

Γεννήσεις

  • 1882

    Έντουαρντ Χόπερ

    Έντουαρντ Χόπερ, αμερικανός ζωγράφος, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. (Θαν. 15/5/1967)

  • 1947

    Ντον Χένλεϊ

    Ντον Χένλεϊ, αμερικανός ντράμερ και τραγουδιστής των «Eagles», αλλά και με σημαντική προσωπική καριέρα. («Dirty Laundry», «Boys of Summer»)

  • 1955

    Βίλεμ Νταφόε

    Βίλεμ Νταφόε, αμερικανός ηθοποιός. («Ένοχο κορμί», «Ο τελευταίος πειρασμός», «Κρυφά Πάθη»)

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2207

© SanSimera.gr

Προηγούμενο άρθροΜεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ από την Κίπιεγκον
Επόμενο άρθροΔυο σεισμοί τα ξημερώματα στη Σκιάθο