Αλλαγή προγράμματος και αναβολή της προγραμματισμένης τριμερούς για τις 26 Ιουλίου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ επιβάλλει η κατάσταση της υγείας του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Νετανιάχου για τοποθέτηση βηματοδότη δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει ούτε στη Λευκωσία ούτε στην Άγκυρα, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Με αποτέλεσμα να ακυρώνονται όχι μόνο η τριμερής, αλλά και οι διμερείς συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί τόσο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναβολή και για την επίσκεψη στην Τουρκία που θα ήταν η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού από το 2008, με τελευταίο να έχει συναντήσει από αυτή τη θέση τον Ερντογάν στην Άγκυρα, τον Εχούντ Ολμέρτ.

Η Λευκωσία παραμένει στο πρόγραμμα Μητσοτάκη

Παρά την ακύρωση Νετανιάχου ωστόσο στην Κύπρο αναμένεται να βρεθεί για μία μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 26 Ιουλίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη επίσημη επίσκεψη μετά τις εκλογές αν και με τον Χριστοδουλίδη έχει ήδη συναντηθεί. Μία επίσκεψη που μένει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, πλην απροόπτου, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουλίου ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην κατεχόμενη Κύπρο ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα και τα κατεχόμενα δεν συζητούν επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και βάζουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.

Ζητούν αναγνώριση της κατοχής

Καλούν δε τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί τις νέες πραγματικότητες στο νησί και να αναγνωρίσει το κατοχικό κράτος.

Με τον Ερντογάν να καθιστά σαφή την πρόθεση του για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ αλλά να υψώνει τείχος – επί της ουσίας – σε κάθε δυνατότητα να βγει το Κυπριακό από το αδιέξοδο και τη στασιμότητα.

Ευρωτουρκικές σχέσεις

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα επιχειρεί να ανοίξει ξανά την πόρτα της ΕΕ, επανενεργοποιώντας τους διαύλους της με τις Βρυξέλλες. Αν όχι για ένταξη, σίγουρα επιδιώκοντας τελωνειακή ένωση, απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου καθώς και με το βλέμμα στο μεταναστευτικό.

Η Ευρώπη αλλά και η Αθήνα διαμηνύουν στην Τουρκία ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν τόσο από τις ανησυχίες της Ελλάδας, όσο και από την Κύπρο.

Με το κουβάρι να περιπλέκεται.

Είναι σαφές ότι για τις ΗΠΑ και για τη Δύση γενικότερα η επιβεβλημένη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία δημιουργεί ανάγκες για αναδιάταξη του τοπίου των ενεργειακών οδών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη συμμετοχή της Τουρκίας να κρίνεται από κάποιους ως απαραίτητη.

Και σε αυτό το γρίφο το ερώτημα είναι τι ρόλο θα παίξει το Κυπριακό.

Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου;

Για την τουρκική πλευρά η πρόταση για την διεξαγωγή μίας διάσκεψης των χωρών της Ανατολική Μεσογείου, όπως την είχε προτείνει ο Ερντογάν παραμένει στο τραπέζι, με σαφώς προβληματικό στοιχείο τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαίτηση να είναι στο τραπέζι το ψευδοκράτος.

Μέχρι στιγμής η διάθεση της Τουρκίας για επίλυση προβλημάτων με τους γείτονες της, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν φαίνεται να βάζει στην εξίσωση και την Κύπρο.

Με το ερώτημα να είναι αν και οι τρεις αυτές χώρες μπορούν – ή αν θέλουν – να επηρεάσουν στη γραμμή της επανεκκίνηση για το Κυπριακό και κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα. Επί του παρόντος πάντως τα μηνύματα από την Άγκυρα είναι άκρως αποθαρρυντικά.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΞαφνικό μπουρίνι «χτύπησε» Καβάλα και Σέρρες – Μεγάλες καταστροφές
Επόμενο άρθροΗ φωτογραφία δεν με κολακεύει, αλλά έχει το γέλιο μου