Μετά την επίσκεψή του στις περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Σέσκλου που βρέθηκαν στο κέντρο της πύρινης λαίλαπας στις 26 και 27 Ιουλίου 2023 και σε συνέχεια της έμπρακτης στήριξής του στους πληγέντες κτηνοτρόφους, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, κατέθεσε κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

«Ο Βουλευτής ζήτησε να προχωρήσει με ταχύτητα η καταγραφή και η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών των κτηνοτροφικών υποδομών αλλά και να δοθούν επαρκείς αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους ανάλογες με την πραγματική αξία του ζωικού κεφαλαίου που απώλεσαν.

«Την ώρα που πολλοί κτηνοτρόφοι είχαν επενδύσει σε ράτσες ζώων η αγορά και εκτροφή των οποίων κοστίζει χιλιάδες ευρώ, ο Οργανισμός του ΕΛΓΑ αποζημιώνει το μείζον 100 ευρώ ανά ζώο ποσό που δεν καλύπτει το εύρος της πραγματικής ζημίας. Πολλά από τα ζώα που σώθηκαν από τις πυρκαγιές αναγκάστηκαν να υποστούν ταλαιπωρία, τραυματισμούς και μετακίνηση σε συνθήκες ακατάλληλες για τη διαβίωση τους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι τα περισσότερα από αυτά δεν θα καταφέρουν σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους να επιβιώσουν. Οι αποζημιώσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν και την απώλεια ζωικού κεφαλαίου μετά το πέρας της πυρκαγιάς, εξαιτίας όμως των συνθηκών που αυτή προκάλεσε», ανέφερε ο Βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, από τις αποζημιώσεις δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι που συντηρούν εγκαταστάσεις εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο τα σχετικά πιστοποιητικά δεν είναι πλέον προσβάσιμα λόγω παλαιότητας, αλλά ούτε και όσοι είδαν τον εξοπλισμό των ποιμνιοστασίων τους να καταστρέφεται από τις πυρκαγιές ωστόσο έχουν με το πέρας των χρόνων απωλέσει τα σχετικά τιμολόγια αγοράς. «Οι εν λόγω κτηνοτρόφοι συντηρούσαν επί χρόνια τις μονάδες τους και η δραστηριότητα αυτή ήταν η μόνη πηγή βιοπορισμού τους», τόνισε ο Βουλευτής και επεσήμανε ότι οι αποζημιώσεις θα πρέπει να καλύπτουν επαρκώς τόσο το κόστος των υλικών επισκευής των μονάδων (λαμαρίνες, ξύλα, οικίσκοι) όσο και το κόστος των εργολαβιών για να ολοκληρωθούν εργασίες αποκατάστασης.

Αναλογική θα πρέπει να είναι η αποζημίωση των κτηνοτρόφων και σε σχέση με τις τεράστιες απώλειες που είχαν σε ζωοτροφές. Το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες επομένως οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν με βάση την πραγματική τους αξία, ενώ οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να μεριμνήσουν για την άμεση προμήθεια των κτηνοτρόφων με νέες ζωοτροφές προκειμένου να συντηρήσουν τα εναπομείναντα ζώα τους.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Η κτηνοτροφία παίζει πρωτεύοντα ρόλο για τη συνολική οικονομική βιωσιμότητα των περιοχών της Μαγνησίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Η άμεση, επαρκής και δίκαιη αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων κτηνοτρόφων αποτελεί τη μόνη πρωτοβουλία ευθύνης για την κυβέρνηση»».

Προηγούμενο άρθροΔείτε που απαγορεύεται η κυκλοφορία σήμερα στην Μαγνησία
Επόμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 5 Αυγούστου 2023