Προς κατάθεση ο σχετικός φάκελος

Τον δρόμο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) παίρνει και η σαρδέλα Καλλονής, το πρώτο αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί ο ολοκληρωμένος φάκελος.

Ως προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ καταχωρούνται, επίσης εκτός της σαρδέλας Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα» και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου, ενώ η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου προσανατολίζεται και στην επιλογή του «ασπρομύτικου» φασολιού της Λήμνου.

Ήδη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την ολοκλήρωση έρευνας για μια σειρά προϊόντων που θα διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ και ΠΓΕ. Η έρευνα για την σαρδέλα Καλλονής ολοκληρώθηκε και άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης.  Η αξιολόγηση του φακέλου  πραγματοποιείται σε δύο στάδια, εθνικό και κοινοτικό. Πρόκειται για μια μακρόχρονη διαδικασία λόγω των διάφορων σταδίων που περιλαμβάνει.

Έρευνα για μια σειρά προϊόντα

Μάλιστα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου αρχικά η έρευνα αφορούσε τρία προϊόντα, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να εξετάσει μια σειρά προϊόντων των νησιών και αν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Η έρευνα λοιπόν του Γεωπονικού πανεπιστημίου προτείνει την αξιολόγηση προς πιστοποίηση των  παραδοσιακών αυτών προϊόντων, τα οποία έχουν μεγάλη προοπτική για να διεκδικήσουν ένα τέτοιο σήμα και να προχωρήσουν στην κατάκτηση μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυναυλία έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού αύριο στον Άναυρο
Επόμενο άρθροΠέθανε πασίγνωστος καταξιωμένος μουσικός και μαέστρος στο Βόλο