Οι Ρώσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι η οικονομία της χώρας έχει προσαρμοστεί στο κόστος του πολέμου στην Ουκρανία και των διεθνών κυρώσεων και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το υπουργείο Οικονομίας βλέπει επιβράδυνση του ρωσικού ΑΕΠ στο 2,3% τα επόμενα δύο χρόνια από 2,8% το 2023, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του μέχρι το 2026, οι οποίες συζητήθηκαν σε κυβερνητική συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν την Παρασκευή και τις οποίες διάβασε το Bloomberg News. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 2,2% το 2026.

Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 2,2% το 2026

Ο ρυθμός αυτός δεν απέχει πολύ από την ανάπτυξη που γνώρισε η Ρωσία τα χρόνια πριν από την πανδημία του Covid, και πιθανότατα υποστηρίζεται από την ικανότητα της χώρας να αναδρομολογήσει το εμπόριο εν όψει των διεθνών κυρώσεων, καθώς και από την ενίσχυση της στρατιωτικής παραγωγής και την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση που υποστηρίζεται από τις κοινωνικές δαπάνες και την αύξηση των μισθών εν μέσω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Η πρόβλεψη αποτελεί το βασικό κείμενο για τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια των ετών που καλύπτει και δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Οι προβλέψεις συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με το ανώτερο όριο των προβλέψεων της Τράπεζας της Ρωσίας.

Υπό πίεση

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας παραμένει υπό πίεση από την οικονομική αφαίμαξη λόγω του πολέμου. Οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Το ρούβλι είναι το νόμισμα με την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και αποδυναμώθηκε σε λίγο πάνω από τα 100 ανά δολάριο τον Αύγουστο, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσουν εκ νέου τις συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη επιστροφής στους ελέγχους κεφαλαίων.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Οικονομίας βλέπει ότι η μέση ετήσια ισοτιμία του ρουβλίου δεν θα ξεπεράσει τα 87,4 ανά δολάριο κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 4%, εντός του τρέχοντος στόχου, και η μέση τιμή του πετρελαίου δεν θα υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 66,3 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το κείμενο.

Αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι ρωσικές βιομηχανίες ανέκαμψαν κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση μετά από ελάχιστη ανάπτυξη ή μείωση τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας. Η μεταποίηση σημείωσε άλμα 10,6% το δεύτερο τρίμηνο μετά από αύξηση μόλις 0,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και πτώση το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ο δύσκολος δρόμος για τα ψηφιακά νομίσματα

Ο δύσκολος δρόμος για τα ψηφιακά νομίσματα

Πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και στόχος των συνωμοσιολόγων, τα ψηφιακά νομίσματα συζητιούνται όλο και περισσότερο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈκκληση του Συλλόγου Παλιών – Παλαιού Λιμεναρχείου και κατοίκων
Επόμενο άρθροΟ αρχηγός του Στρατού δεν γνώριζε ότι η βάση στο Στεφανοβίκειο είχε τεθεί εκτός μάχης από τις πλημμύρες;