Η Αρμενία “δεν συμμετείχε” στην σύνταξη της συμφωνίας εκεχειρίας που μόλις ανακοινώθηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, κρίνοντας ωστόσο “πολύ σημαντικό” να παύσουν οι μάχες.

«Έχουμε λάβει γνώση της απόφασης των αρχών του Καραμπάχ να παύσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε σε διάγγελμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, την επομένη της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του διαφιλονικούμενου θύλακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρμένιοι του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν σήμερα τα όπλα στο πλαίσιο εκεχειρίας που επετεύχθη με το Αζερμπαϊτζάν και τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 ώρα Ελλάδος, κατόπιν ρωσικής μεσολάβησης, την επομένη επίθεσης που εξαπέλυσε το Μπακού στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

«Ωστόσο η Αρμενία δεν μετείχε στην σύνταξη αυτής της συμφωνίας, η οποία έγινε υπό την μεσολάβηση των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης», διευκρίνισε ο Πασινιάν. Η χώρα του είναι παραδοσιακά σύμμαχος της Μόσχας, αλλά τους τελευταίους μήνες κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες για αδράνεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσεγγίζοντας ταυτοχρόνως τους Δυτικούς.

Όμως είναι «πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα και να ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή, πρόσθεσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ενώ ο θύλακας αυτός έχει ήδη βρεθεί στο κέντρο δύο συγκρούσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πασινιάν πρόσθεσε ότι ελπίζει να τερματιστεί “η στρατιωτική κλιμάκωση” και ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης “θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους”.

Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη έχει αναπτυχθεί από τον Νοέμβριο του 2020 στο τέλος πολέμου έξι εβδομάδων στον οποίο νίκησε το Αζερμπαϊτζάν.

«Η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σημαντικά, ωστόσο δεν έπεσε στο μηδέν», πρόσθεσε επίσης ο Πασινιάν, σημειώνοντας ότι η Αρμενία δεν έχει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2021, μολονότι το Μπακού υποστηρίζει το αντίθετο.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜηλοπαραγωγοί Πηλίου σε απόγνωση-Κατεστραμμένοι δρόμοι δεν επιτρέπουν τη συγκομιδή!
Επόμενο άρθροΜπάχαλο με τα ραντεβού μέσω ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο Βόλου και γενικότερα