Στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2024 τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και στο, κατά τον Υπουργό Ανάπτυξης «οικονομικό θαύμα» της χώρας. «Για να συμπεράνουμε αν κάτι πάει καλά ή όχι, το κάνουμε συγκρίνοντας. Με τι συγκρίνει η κυβέρνηση την ελληνική οικονομία; Με το πού βρισκόμασταν προ κρίσης ή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;» επεσήμανε.

Εξήγησε ότι σε σχέση με το 2009, η χώρα σήμερα έχει μικρότερο ΑΕΠ, μικρότερο ποσοστό απασχόλησης, υψηλότερη ανεργία και χαμηλότερους μισθούς. Ενώ, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το ποσοστό απασχόλησης της Ελλάδας είναι 7% κάτω, η χώρα είναι δεύτερη σε ανεργία σε όλη την Ε.Ε. και έχουμε τον πέμπτο χειρότερο μισθό λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία.
Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου ότι ο μισθός δεν επαρκεί, με την κυβέρνηση να νομοθετεί και τη δυνατότητα εργασίας σε δεύτερο εργοδότη πατώντας στην ανάγκη τους, αφού η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων, είναι πρωταθλήτρια στις τιμές ενέργειας και καυσίμων και το κόστος στέγασης πλέον φτάνει το μισό του εισοδήματος ενός νοικοκυριού. Οι Έλληνες δεν αποταμιεύουν πλέον, ενώ το 42% των καταθέσεων το κατέχει μόλις το 0,7% του συνόλου των καταθετών.
«Η τομή του μέλλοντος είναι ο στρατηγικός στόχος σύγκλισης με τον μέσο όρο όλων των ευρωπαϊκών δεικτών. Εκεί θα κριθούν οι κυβερνήσεις αν είναι αποτελεσματικές ή όχι» επεσήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις επενδύσεις στις οποίες αναφέρεται διαρκώς η κυβέρνηση λέγοντας ότι στην πραγματικότητα δεν είναι άλλο από αγοραπωλησίες ακινήτων, επαναγορά «κόκκινων δανείων» από funds και ιδιωτικοποιήσεις. Με άλλα λόγια, έχουμε αναπαραγωγή του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου, άρα και των διαχρονικών παθογενειών που μας οδήγησαν στην κρίση, αντί για μεταρρυθμίσεις και ουσιαστική αξιοποίηση της ιστορικής ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε και στις παραδοχές Χατζηδάκη ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλοί και η αγοραστική τους αξία περιορισμένη, ότι υφίσταται πρόβλημα πληθωρισμού, ότι ο πληθωρισμός είναι η αιτία υπεραπόδοσης εσόδων, και, ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε δυσθεώρητα επίπεδα, κατηγορώντας τον ότι, αντί να δώσει λύσεις και απαντήσεις, επικαλέστηκε με κυνισμό άλλη μια φορά το 41% που έλαβε η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

Τέλος, ως Τομεάρχης Αθλητισμού της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., μίλησε τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και την έλλειψη πρωτοβουλιών στο πεδίο του αθλητισμού.
«Οι ευρωπαϊκοί πόροι, που έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση από το 2020 και μετά, ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ κατ΄έτος, σχεδόν διπλάσιοι από τους αντίστοιχους πόρους που εισέρρεαν στη χώρα πριν από το 2020, κι όμως η κυβέρνηση διαθέτει μόλις το 0,01% του συνολικού προϋπολογισμού για τον αθλητισμό, τη στιγμή μάλιστα που το 2024 είναι ολυμπιακή χρονιά και οι ομοσπονδίες βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας και της εξασφάλισης πρόκρισης των αθλητών και αθλητριών για το Παρίσι.
Όσον αφορά τον πολύπαθο τομέα των υποδομών, η πίστωση στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες απαιτήσεις κατασκευής, ανακατασκευής και επισκευής των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων ανά την επικράτεια που επί τέσσερα χρόνια είτε έχουν εγκαταλειφθεί, είτε έχουν εκχωρηθεί, είτε όπως το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά έχουν οδηγηθεί σε ξαφνικό θάνατο.

Θα περίμενα να συζητήσουμε επιτέλους για την εξίσωση των επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αθλητριών με αυτά των αθλητών που αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα αθλημάτων, όπως το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ.
Θα περίμενα από την πολιτεία να αναλάβει μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ταμείου Ανταποδοτικότητας υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού που θα χρηματοδοτηθεί από τον πλούτο που παράγει ο επαγγελματικός αθλητισμός, από τη φορολόγηση των κερδών του ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ, από τα πρόστιμα, τα συμβόλαια, τα παράβολα, τις δωρεές, τις χορηγίες» κατέληξε ο Βουλευτής.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Κουτσούμπα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης – «Κράτος-δολοφόνος το Ισραήλ»
Επόμενο άρθροΈντεκα νικητές στο ΤΖΟΚΕΡ μέσα σε μια εβδομάδα