Κατά τουλάχιστον 30 δισ. σέκελ ή 8,3 δισ. δολάρια θα χρειαστεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες το Ισραήλ το επόμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο πόλεμος κατά της Χαμάς μαίνεται.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο

Το υπουργείο, σύμφωνα με το Bloomberg, ανακοίνωσε  ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του 2024 θα πρέπει πιθανώς να ανέλθει σε 562 δισ. σέκελ, έναντι 513 δισ. όταν εγκρίθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο δαπανών τον περασμένο Μάιο.

Εκτός από τις στρατιωτικές δαπάνες, το υπουργείο ανέφερε ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 10 δισ. σέκελ για να καλυφθεί η εκκένωση περίπου 120.000 ανθρώπων από τις περιοχές που βρίσκονται στον βορά και στον νότο, υψηλότερες δαπάνες για την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας και για την ανοικοδόμηση των οικισμών που καταστράφηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι προβλέψεις υπογραμμίζουν το υψηλό οικονομικό κόστος του πολέμου για το Ισραήλ, το οποίο έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους για την χερσαία επιχείρησή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στο νότο και έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στο βορρά για να αντιμετωπίσει τις απειλές από τους μαχητές της Χεζμπολάχ που εδρεύουν στο Λίβανο.

Χρησιμοποιεί τεράστιο αριθμό δαπανηρών πυραύλων για τις αεροπορικές επιδρομές της στη Γάζα και για την αναχαίτιση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύονται στο ισραηλινό έδαφος.

Μαίνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Χωρίς χρονοδιάγραμμα το τέλος του πολέμου

Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών υποθέτει ότι οι μάχες υψηλής έντασης στη Γάζα θα τερματιστούν το πρώτο τρίμηνο του 2024, επιτρέποντας πιθανώς στο Ισραήλ να αποστρατεύσει ορισμένους εφέδρους. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να στραφεί από μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις για να μειωθεί ο φόρος αίματος στους Παλαιστίνιους αμάχους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα πει ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να καταστραφεί η Χαμάς. Ο ίδιος και το υπουργικό του συμβούλιο δεν έχουν θέσει κανένα χρονοδιάγραμμα για την έντονη περίοδο των μαχών ή για τον ίδιο τον ευρύτερο πόλεμο.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα χρειαστεί ανεξάρτητα από την πρόσθετη βοήθεια από τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται άλλα 4 δισεκατομμύρια σέκελ για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Τα κυβερνητικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 35 δισ. σέκελ λόγω της μείωσης των εταιρικών φόρων και των φόρων ακίνητης περιουσίας, καθώς και της επιβράδυνσης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Εάν δεν γίνουν αλλαγές στη σχεδιαζόμενη φορολογία, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διογκωθεί κοντά στο 6% του ΑΕΠ, πολύ πέρα από το ανώτατο όριο του 2,25% που ορίζει ο νόμος, αναφέρεται στο έγγραφο.

Η κυβέρνηση πρόκειται να συζητήσει πιθανές δημοσιονομικές αλλαγές και αύξηση του ανώτατου ορίου του ελλείμματος, το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών συνιστά να μην υπερβαίνει το 4,5%-5% του ΑΕΠ το 2024.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτέφανος Κορκολής: Έγινα γνωστός ως το χειρότερό μου, ως τραγουδιστής
Επόμενο άρθροΕπέστρεψε στην πατρίδα του ο Χουάν Ιτούρμπε