Με την αφρικανική σκόνη να έχει σκεπάσει τη χώρα και να έχει φτάσει μέχρι τα Ιωάννινα, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά, αν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους

Όπως τονίζουν οι πνευμονολόγοι, τα μεταφερόμενα σωματίδια που περιέχει αυτή η σκόνη δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ισχυρή σύσταση δίνεται στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.

Για το θέμα μίλησε το πρωί της Πέμπτης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξήγησε πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό και τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που είναι ευάλωτα.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προϋπάρχουσες νόσους δηλαδή στο αναπνευστικό τους και στο κυκλοφορικό τους επιβαρύνονται αρκετά.

Ο λόγος είναι απλός, όπως εξήγησε: «Οποτεδήποτε μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό αυτή η φλεγμονή είναι μικρή και δεν του προκαλεί τίποτα. Σε έναν όμως οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, από ένα άσθμα, από μια αλλεργική ρινίτιδα, η φλεγμονή επικάθεται στην προϋπάρχουσα φλεγμονή και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα».

Τι να προσέξετε

Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξει κανείς αυτήν την περίοδο, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι αν το άτομο «έχει κάποια νόσο και την γνωρίζει, να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του προκειμένου να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του».

«Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, είτε αυξάνοντας τη δόση του φαρμάκου που παίρνουμε είτε τη συχνότητα. Ποτέ δεν κάνουμε τον γιατρό του εαυτού μας. Όπως δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι από τον ίντερνετ, έτσι δεν μπορείς να γίνεις και γιατρός από το ίντερνετ», πρόσθεσε.

Το δεύτερο είναι ότι εάν έχει συμπτώματα σήμερα και αύριο που θα έχουμε σκόνη μην το αποδώσει εκεί. Σε ένα υγιή άνθρωπο η σκόνη δεν κάνει τίποτα. Εάν του κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο που δεν ξέρει, όπως πχ. αλλεργική ρινίτιδα. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί. Γιατί βήχει; Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και εάν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Εάν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Δυο τρομερά συχνά νοσήματα, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτά, και οι μισοί δεν ξέρουν ότι πάσχουν. Το να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας είναι ότι καλύτερο υπάρχει».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣαν σήμερα 28 Μαρτίου
Επόμενο άρθροΦαραντούρης: Έχω επίγνωση όσων λέω, να ρίξει η ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση εάν συσκοτίζει σκάνδαλα