Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καταδικάζει την απαγόρευση δραστηριότητας (Betätigungsverbot) που εξέδωσε το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών ενάντια στον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιάνη Βαρουφάκη, τον παλαιστίνιο ακαδημαϊκό Salman Abu Sitta, και τον χειρουργό, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Καθηγητή Ghassan Abu Sittah προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέδριο για την Παλαιστίνη το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο. Το συνέδριο διακόπηκε από την γερμανική αστυνομία λίγα λεπτά μετά την έναρξή του, αφού εισέβαλε στον χώρο, αφαίρεσε το μικρόφωνο από τους ομιλητές και έκοψε την παροχή ρεύματος στο κτίριο προκειμένου να διακοπεί και η διαδικτυακή ζωντανή αναμετάδοση  των εργασιών του συνεδρίου.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ”η απόφαση απαγόρευσης δραστηριότητας  συνιστά ευθεία στέρηση βασικών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του λόγου, στη Γερμανία, αναδεικνύοντας σημάδια ελλείμματος δημοκρατίας στην Ευρώπη σε μία ιστορική στιγμή που η Παλαιστίνη ισοπεδώνεται από το διαρκές σφυροκόπημα  του Ισραήλ και η ένταση κλιμακώνεται πολύ επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή. Η φίμωση του πολιτικού και ακαδημαϊκού λόγου των πανεπιστημιακών θυμίζει άλλες εποχές και εγκυμονεί κινδύνους που υπερβαίνουν την παρούσα συγκυρία.
Οι δημοκρατικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης οφείλουν να υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, να καταδικάσουν λογικές στέρησης της ελευθερίας του λόγου, να πρωτοστατήσουν στην επικράτηση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή και στη δικαίωση του Παλαιστινιακού λαού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ”.
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροChampions League Live: Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν 1-0, Ντόρτμουντ-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0
Επόμενο άρθροEuropa Conference League: Οι διαιτητές των αγώνων ρεβάνς του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ