Αποπνικτική θα ξαναγίνει η ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της ελληνικής επικράτειας καθώς η αφρικανική σκόνη κάνει και πάλι την εμφάνισή της και θα μείνει μέχρι και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με την Αθήνα να είναι στο επίκεντρο, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Κορύφωση αναμένεται την Παρασκευή

Όπως αναφέρει το meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για την Παρασκευή 17/05 αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ  στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Δείτε χάρτη – Εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης σε Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο

Στον Χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).

Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 και τα διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης καθ’ ύψος για Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο,, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Σε ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, ενημερώνει πως «από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς την χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη) ».

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Υπενθυμίζονται οι οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, κατά το προηγούμενο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς,
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Η Γαλατασαράι άρπαξε τον Ελ Κααμπί»
Επόμενο άρθροΑνδρουλάκης: Η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου στη ΝΔ