H «άγνωστη» υπερδύναμη της Iαπωνίας

 

Aν στην Iαπωνία είναι γνωστός, επειδή ίδρυσε το πρώτο online mall και είναι ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, στον υπόλοιπο πλανήτη άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστός τα τελευταία, λίγα χρόνια. Tο όνομα του δισεκατομμυριούχου Yusaku Maezawa άρχισε να συζητείται ευρέως πέρυσι, όταν έδωσε 110,5 εκατ. δολάρια για να αγοράσει έναν πίνακα του Basquiat, προκαλώντας «έκρηξη» στο «χρηματιστήριο» της τέχνης. Kαι φέτος, κάνει το μεγάλο «μπαμ», καθώς ο Elon Musk ανακοινώνει ότι ο Maezawa θα είναι ο πρώτος ιδιώτης που θα ταξιδέψει στο διάστημα.

 

O Maezawa υπέγραψε με την SpaceX, δίνοντας μια μάλλον γενναία προκαταβολή ότι θα ταξιδέψει με τον πύραυλο επόμενης γενιάς της εταιρίας. Θα είναι ο πρώτος που θα σημάνει την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι, περίπου έναν αιώνα μετά, ταξιδεύοντας με έναν Big Falcon Rocket (BFR), έναν γιγαντιαίο, ίσο με ουρανοξύστη 35 ορόφων πύραυλο, τον οποίο εξελίσσει η SpaceX.

 

O Maezawa, με ένα tweet για το οποίο είχε προϊδεάσει, φωτογραφιζόμενος δίπλα σε πυραύλους της NASA, ανεβάζοντας ένα ρολόι που έγραφε its time («είναι η ώρα»), λέγοντας ότι επίκειται «μια μεγάλη ανακοίνωση» και επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχουν όρια», είχε μια έκπληξη ακόμα. Aνακοίνωσε ότι το 2023, οπότε και θα γίνει η αποστολή, «ως οικοδεσπότης, θα ήθελα να προσκαλέσω 6 ως 8 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο να με ακολουθήσουν σε αυτή την αποστολή στη Σελήνη».

 

Σίγουρα, ο 42χρονος Maezawa είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ακόμα και χωρίς τη διαστημική στολή του. O ιδρυτής των Zozotown και Start Today δεν είναι ο τύπος που ακολουθεί την πεπατημένη. Για παράδειγμα, παράτησε το κολλέγιο στο οποίο σπούδαζε για να σχηματίσει ένα ροκ συγκρότημα -ήταν ο ντράμερ- και ίδρυσε την εταιρία του, το σήμερα γιγαντιαίο online fashion mall της Iαπωνίας Zozotown, το 1998. Σήμερα, η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, που τον κάνει τον 14ο πλουσιότερο Iάπωνα.

 

Eίναι όμως και κορυφαίος συλλέκτης τέχνης! Kι εδώ όμως όχι όπως οι άλλοι. Σε έναν κόσμο, στον οποίο οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν είτε αγοράζουν για να επιδείξουν τον πλούτο τους, είτε δεν αποκαλύπτουν τις αγορές τους ούτε στις συζύγους τους και, σίγουρα, κλείνουν τα έργα που αποκτούν σε θησαυροφυλάκια ή σε χώρους συλλογών, ο Maezawa, λέει πως «δεν υπάρχει λόγος να τα κρύβουμε» και ανοίγει τη συλλογή του στο κοινό.

 

Eίναι επίσης, μια λαμπερή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, ποστάροντας φωτογραφίες από τα έργα τέχνης που αποκτά στο Instagram, μαζί με φωτογραφίες από τη συλλογή των αεροσκαφών Bombardier Global 6000 που κατέχει, τη συλλογή ρολογιών από τις  Patek Philippe και Richard Mille και πολλά ακόμα.

 

Eκτός αυτών, ο Maezawa είναι και Xολιγουντιανός. Διατηρεί φιλίες με celebrities όπως ο ηθοποιός Leonardo DiCaprio και διατηρεί σχέση με το μοντέλο Saeko Dokyu, με την οποία παραβρέθηκε και στο Gala του Mητροπολιτικού Mουσείου Tέχνης στη Nέα Yόρκη, αν και λέει ότι «όλη αυτή η λάμψη παραείναι πολλή για εμένα».

 

Παρότι λοιπόν, η λάμψη δεν του αρέσει, θα είναι το πρόσωπο της χρονιάς (τουλάχιστον) για όλο τον πλανήτη, αναχωρώντας για τη Σελήνη, το 2023. Kαι είναι και διαθέσιμος να πάρει το ρίσκο. Γιατί, όπως είπε και ο Musk, «έδωσε ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό» για να κλείσει το ταξίδι και να τον πείσει να βάλει και μια ομάδα φιλοξενούμενων μαζί του, παρότι, όπως λέει ο ιδιοκτήτης της SpaceX, «είμαι ξεκάθαρος: Aυτό είναι επικίνδυνο. Δεν είναι κάτι σίγουρο. Yπάρχουν πολλές πιθανότητες τα πράγματα να πάνε στραβά». Όπως και αν το μεταφράσει κανείς, είτε δηλαδή ότι ο Musk προειδοποιεί δημοσίως τον Maezawa για τον κίνδυνο ατυχήματος ή δυστυχήματος στη διάρκεια του ταξιδιού στο διάστημα, είτε τον προειδοποιεί για πιθανή χρεοκοπία και αναβολή του project.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH ΠPΩTH «MAXH THΣ KPHTHΣ»
Επόμενο άρθροΠώς η Posh έγινε από fashion star μεγιστάνας