Το 2019 δεν θα φέρει… χαρμόσυνα νέα για την παγκόσμια οικονομία. Οι τελευταίες μελέτες, βλέπουν πως οι οικονομικές εντάσεις στον πλανήτη και οι συνθήκες στις ισχυρότερες οικονομίες του, θα επιφέρουν νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 500 οικονομολόγοι, προβλέπεται πτώση των ρυθμών ανάπτυξης σε 18 από αυτές, σταθερότητα σε 23 και αύξηση σε μόλις 3. Για το 70% των 44 οικονομιών που εξετάστηκαν, η ανάπτυξη έχει φτάσει στο peak της. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται το 2019 να φτάσει το 3,6%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το 2018 για το οποίο προβλέπεται 3,8%.

 

Η απαισιόδοξη πρόβλεψη των ερωτηθέντων οικονομολόγων βασίζεται κυρίως, όπως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, στον ολοένα και εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ. «Κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο», εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics, Neil Seering.

 

Tην ίδια στιγμή οι υπόλοιπες οικονομίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στάσιμες. Περίπου 150 από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, δηλώνουν πως η επόμενη οικονομική κρίση μπορεί να επέλθει λόγω των συνθηκών δανεισμού, που δυσκολεύουν εξαιτίας της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει μαζική ρευστοποίηση των μετοχών παγκοσμίως –ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές– και ραγδαία άνοδο της απόδοσης των κρατικών ομολόγων.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜαγείρεψε και προσέφερε πάνω από 100 γεύματα αγάπης
Επόμενο άρθροTRUMP-JINPING ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ G20:Δεν θα «τα βρουν» στην Αργεντινή