Ελλείψεις σε αίμα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού. Λόγω του φόβου πολλών αιμοδοτών να μπουν στα νοσοκομεία, πολλοί Δήμοι και σύλλογοι εθελοντών διοργανώνουν αιμοδοσίες σε εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα η έλλειψη αίματος σε όλη τη χώρα, είναι δραματική, λόγω του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλων των ενεργών πολιτών που μπορεί να χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Ο Κωνσταντίνος Σταμούλης – Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μείωση γύρω στο 25% σε σχέση με άλλες εποχές. Μείωση που δεν συνάδει με τη μείωση της κατανάλωσης. Οι ανάγκες δηλαδή παραμένουν αυτές που ήταν και αυξημένες. Ο αιμοδότης δεν κινδυνεύει σε τίποτα. Όλα τα σύνεργα που χρησιμοποιούμε είναι μίας χρήσης και είναι όλες οι διαδικασίες αποστειρωμένες. Τηρούμε τα μέτρα όπως τα έχει εισηγηθεί ο ΕΟΔΥ».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο απευθύνει έκκληση σε όλους τους υγιείς ανθρώπους να προσέλθουν στην κοντινότερη αιμοδοσία για να προσφέρουν αίμα, καθώς υπάρχουν ασθενείς που η ζωή τους εξαρτάται από τη μετάγγιση αίματος.

Όπως δήλωσε ο Πέρρος Ραπανάκης – Πρόεδρος Συνδέσμου Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «Κωστάκης Μεσογίτης»: «Σαν εθελοντές αιμοδότες θέλουμε να κάνουμε ένα κάλεσμα να ξεκινήσουν οι αιμοδότες ξανά να αιμοδοτούν. Μένουμε στο σπίτι και δίνουμε αίμα και αιμοπετάλια. Είναι καθοριστικό αυτή τη στιγμή για την ελληνική κοινωνία».

Το χώρο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων παραχώρησε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο ο Δήμος Κοζάνης, όπου θα αποστέλλεται κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών για τη διενέργεια αιμοληψιών.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί γιατί οι αιμοδοσίες θα πρέπει να γίνονται εκτός Νοσοκομείου. Να είναι πιο προσιτές στους αιμοδότες και σε εμφανή σημεία.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Δέσποινα Αμαραντίδου

Πηγή καρτών: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟικουμενικό Πατριαρχείο: Αναστολή θρησκευτικών ιερουργιών – Το μήνυμα του Βαρθολομαίου (video)
Επόμενο άρθροΈξαλλη η Λάνα Κόντορ με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον «κινέζικο ιό» SARS-CoV-2