Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα παρακολουθεί η Αθήνα τις κινήσεις της Άγκυρας, και πυκνώνει τις διεθνείς της παρεμβάσεις, για να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Η ελληνική διπλωματία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα και από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς θα φανεί εάν ο διάλογος που επικαλείται η Άγκυρα είναι προσχηματικός, εάν θα διατηρήσει την ένταση με μία ακόμη ενδεχομένως παράνομη Νavtex, ή αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Στο μεταξύ, συνεχείς είναι και οι λεκτικές προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας προς τη χώρα μας, χωρίς να λείπουν οι πολεμικές απειλές, ενώ η τουρκική προπαγάνδα έκανε λόγο για μεταφορά 40 τεθωρακισμένων από τα σύνορα με τη Συρία στην Ανδριανούπολη. Την πληροφορία ωστόσο διέψευσε το πρακτορείο Ανατολού, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο, αναφέροντας ότι πρόκειται για προγραμματισμένη μετακίνηση προς το εσωτερικό της Τουρκίας και δεν υπάρχει στρατιωτική αποστολή στα ελληνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η Ελλάδα συμφώνησε στον διάλογο και μετά έκανε πίσω», κατηγορώντας τους Έλληνες «ότι έδειξαν ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου, λέγοντας ψέματα για τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ» για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος και στη συνέχεια έκανε πίσω».

Τους ισχυρισμούς του Τσαβούσογλου δεν άφησε αναπάντητους διπλωματικές πηγές της Αθήνας οι οποίες επισήμαναν πως «η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο».

Πάντως ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έναντι της Ελλάδας και ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί μετανάστες ως όπλο κατά της Ευρώπης

Η χρησιμοποίηση από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος, είναι «απολύτως ανεπίτρεπτα», καταγγέλλει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».
Ο ίδιος, όπως αναφέρει, θα ευχόταν «να αποκτήσουμε επιτέλους ως ΕΕ το θάρρος να αντισταθούμε στον Ερντογάν και να μην επιτρέψουμε στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Τα έργα υποδομών έχουν κεντρική θέση στο σχέδιο ανάκαμψης της χώρας»
Επόμενο άρθροΧανιά: Σε εξέλιξη επιχείρηση αποβίβασης μεταναστών στο Στόμιο και Παλαιόχωρα