O Σύλλογος Φοιτητών Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του ΠΘ αναφέρει «Κάνοντας πράξη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (Σ.Φ. – Δ.Ε.ΞΥ.Σ), το οποίο έχει έδρα την Καρδίτσα, από το πρωί της 28ης Ιουνίου προχωρήσαμε σε κινητοποίηση στον χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αίτημά μας η πραγματοποίηση της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης με αξιοπρεπή και ασφαλή τρόπο και με την εξασφάλιση σίτισης και στέγασης όλων των φοιτητών που συμμετέχουν σ΄ αυτήν. Αυτά άλλωστε είναι οι ελάχιστες υποχρεώσεις του τμήματος και του πανεπιστημίου προς τους φοιτητές. Σημειωτέων ότι η συγκεκριμένη πρακτική άσκηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος σπουδών του τμήματος (το οποίο βαθμολογήθηκε με άριστα στην πρόσφατη αξιολόγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης – ΕΘ.Α.Α.Ε.) και είναι υποχρεωτική για την απόκτηση του πτυχίου. Το τμήμα επικαλούμενο ελλιπή χρηματοδότηση σχεδίασε την πραγματοποίηση της πρακτικής με τρόπο ο οποίος κρίθηκε ως απαράδεκτος από την Γενική Συνέλευση των φοιτητών, καθώς δεν εξασφάλιζε την σίτιση, την στέγαση, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των συμμετεχόντων.

Η κινητοποίηση αυτή εκδηλώθηκε αρχικά με την μετάβαση φοιτητών στον Βόλο στον χώρο της πρυτανείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την  κοινοποίηση των προβλημάτων αυτών, τόσο προς τους συμφοιτητές μας άλλων τμημάτων, το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου καθώς και προς τα Μ.Μ.Ε. Στην συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας μέρας και έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση όλων των φορέων στους οποίους απευθυνθήκαμε, πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο κτίριο της πρυτανείας κάνοντας πράξη την σχετική απόφαση της Γ.Σ., απαιτώντας την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων της διοίκησης προς τους φοιτητές της.

Στην διάρκεια των τριήμερων δράσεών μας συνειδητοποιήσαμε την δυναμική της συλλογικής προσπάθειας, την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης, την σημασία της συμπαράστασης τρίτων στο δίκαιο αγώνα μας. Μεγάλο κέρδος η συνειδητοποίηση ότι η αποφασιστικότητα και η συσπείρωση αποτελούν ισχυρά όπλα μας  για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Και ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα αισθανόμαστε περήφανοι και νικητές για τον τίμιο και ειλικρινή αγώνα που διεξάγαμε.

Ολοκληρώνοντας αυτήν μας την δράση, παραδώσαμε τον χώρο της πρυτανείας σε καλύτερη ίσως κατάσταση από αυτήν της πρώτης ημέρας της κατάληψης.

Το μόνο ψεγάδι στην όλη προσπάθεια η ελλιπής, ανακριβής και ίσως εκουσίως παραπλανητική πληροφόρηση που λάβαμε περί των ευθυνών και των αιτιών της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ιδρύματος προς τους φοιτητές του. Και οφείλουμε να απολογηθούμε γι΄αυτό αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί. Βεβαίως, και στην αντίθετη περίπτωση οι κινητοποιήσεις μας και πάλι θα είχαν πραγματοποιηθεί με τον ίδιο σκοπό (δηλ. την απρόσκοπτη φοίτησή μας) αλλά με διαφορετική στόχευση. Βρεθήκαμε εν αγνοία μας και χωρίς να φέρουμε την ευθύνη, στο κέντρο μιας κατάστασης  ασυνεννοησίας, ανευθυνότητας «υπευθύνων», προσωπικών διαφορών μεταξύ διοικούντων. Εδώ θέλουμε να υποσχεθούμε ότι οι όποιες ευθύνες θα καταλογιστούν και θα αποδοθούν αναλόγως εν καιρώ.

Επίσης, κρίνοντας από την συζήτησή μας κατά την συνάντησή μας με τις πρυτανικές αρχές, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης να κατανοήσει τα αιτήματά μας και την φύση των προβλημάτων μας και να ικανοποιήσει ένα μέρος από αυτά.

Επιστρέψαμε στην βάση μας και στα καθήκοντά μας ως φοιτητές, με το κεφάλι ψηλά, περήφανα και με την απόφαση να συμμετέχουμε στο εξής στις ενέργειες που αφορούν στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης φοίτησής μας, της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας μας. Και κάθε ενέργεια που επιβουλεύεται αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα μας, θα μας βρίσκει δυναμικά και αποφασιστικά απέναντι της.

Σήμερα, καθώς δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευτούμε την τύχη μας σε τρίτους, αναλάβαμε δράση για την εξασφάλιση της πλήρους σίτισης και της στέγασης όλων των συμμετεχόντων στην πρακτική άσκηση φοιτητών. Και θα συνεχίσουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των φοιτητών στην δωρεάν δημόσια παιδεία για όλους”.

Προηγούμενο άρθροΕΠΑΣ ΔΥΠΑ Βόλου: Συνεχίζονται οι αιτήσεις εγγραφής με ειδικότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας
Επόμενο άρθροN. Παπαπέτρος: «Προεκλογικοί Συμβιβασμοί – Όλα για τους λίγους»