14 Αυγούστου, Κύπρος, ώρα 5 το πρωί: Αρχίζει η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Οι Τούρκοι προελαύνουν προς την Αμμόχωστο, ανατολικά, και τη Μόρφου, δυτικά. Στη Λευκωσία βομβαρδίζονται το ΡΙΚ, η Σχολή Γρηγορίου και η Σχολή Τέρρα Σάντα.

Εξι με επτά μέρες…

14 Αυγούστου, Αθήνα, ώρα 6.00 το πρωί: Συγκροτείται Πολεμικό Συμβούλιο υπό τον Καραμανλή στο Πεντάγωνο με συμμετοχή της στρατιωτικό-πολιτικής ηγεσίας. Ο Καραμανλής εισηγείται τη συγκρότηση νηοπομπής για αποστολή μεραρχίας στην Κύπρο. Οι αρχηγοί δηλώνουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι με επτά μέρες ίσως και περισσότερες για την ετοιμασία της.

14 Αυγούστου, Γενεύη, ώρα 8 το πρωί: Η κυπριακή αντιπρoσωπεία υπό το Γλαύκο Κληρίδη αναχωρεί επιστρέφοντας στην Κύπρο μέσω Αθηνών, όπου ενημερώνεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι είναι αδύνατη η αποστολή βοήθειας στην Κύπρο.

Αποχώρηση από το ΝΑΤΟ

14 Αυγούστου, Αθήνα, ώρα 9 το πρωί: Ο Καραμανλής ανακοινώνει την απόφαση της Ελλάδας να αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ «κατόπιν της ανικανότητας που επέδειξε η βορειοατλαντική συμμαχία να αναχαιτίσει την Τουρκία από του να δημιουργήσει κατάσταση σύρραξης μεταξύ δυο συμμάχων».

14 Αυγούστου, Αθήνα, ώρα 11 το πρωί: Ο Γεώργιος Μαύρος φθάνει στην Αθήνα και δηλώνει: «Αυτό που συνέβη σήμερα την αυγή αποτελεί στίγμα για τον πολιτισμένο κόσμο».

14 Αυγούστου, Αθήνα, ώρα 12 το μεσημέρι: Ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ καλεί τους ξένους πρεσβευτές των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαμαρτύρεται για την καταρράκωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους Τούρκους.

Συνεχίζονται οι τουρκικές επιθέσεις

Αλλες εξελίξεις την ίδια μέρα:

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αντιδρά αμέσως και ζητά να επισκεφθεί την Αγκυρα και την Αθήνα. Η πρόταση απορρίπτεται από τον Καραμανλή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Στην Ουάσιγκτον συνέρχεται η Επιτροπή Αμεσης Επέμβασης υπό την προεδρία του Προέδρου Φορντ. Παρόντες είναι και οι αρχηγοί των Επιτελείων και της CIA.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κάλλαχαν καταδικάζει την τουρκική αδιαλλαξία, η οποία καθυστέρησε για μερικά χρόνια, όπως αναφέρει, την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

15 Αυγούστου, νωρίς το πρωί: Ξαναρχίζουν οι τουρκικές επιθέσεις και στα δυο μέτωπα στην Κύπρο και ένα, ένα τα χωριά σαρώνονται. Η Εθνική Φρουρά διαλυμένη ουσιαστικά δεν μπορεί να προβάλει καμιά αντίσταση και υποχωρεί σε νέες θέσεις.

Η παρέμβαση… της Βρετανίας

15 Αυγούστου, μεσημέρι: Τα τουρκικά άρματα περικυκλώνουν την Αμμόχωστο και τη Μόρφου ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τους στόχους της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής. Ανακοινώνεται ότι έχουν καταρριφθεί τέσσερα τουρκικά αεροπλάνα.

Στην Αθήνα πραγματοποιείται σύσκεψη στο διαμέρισμα του Καραμανλή στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με στενούς συνεργάτες του. Εξετάζεται και πάλι το ενδεχόμενο αποστολής στην Κύπρο επίλεκτης μεραρχίας.

Αποφασίζεται να ζητηθεί από τη Βρετανία να εξασφαλίσει τη νηοπομπή ως εγγυήτρια δύναμη κάμνοντας χρήση των δικαιωμάτων της για προστασία των ελληνοκυπρίων.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γεώργιος Μαύρος προβαίνει σε διάβημα στον βρετανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ρόμπιν Χούπερ και ζητεί όπως η Αγγλία καλύψει τη μεταφορά και την αποβίβαση μιας ελληνικής μεραρχίας με σκοπό την προστασία των ελληνοκυπρίων και της συνταγματικής τάξης. Η απάντηση της Βρετανίας θα έλθει πολύ αργότερα, μετά το τέλος των εξελίξεων.

Δεν μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο

Ο Χένρυ Κίσινγκερ σε νέο μήνυμά του στον Καραμανλή τονίζει την ανάγκη όπως οι δυο χώρες εργασθούν από κοινού για να επαναφέρουν το Κυπριακό στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και τονίζει πως είναι χρήσιμο να συναντηθεί με το Γεώργιο Μαύρο αν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Ο Καραμανλής απαντά ότι θα είναι προβληματική η απουσία από την Αθήνα του Γεωργίου Μαύρου.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει τη νέα τουρκική εισβολή στην Κύπρο και προειδοποιεί ότι θ’ ανασταλεί η αποστολή αμερικανικού υλικού στην Αγκυρα και την Αθήνα σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

15 Αυγούστου, Αθήνα, μεσημέρι: Ο Καραμανλής σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό παραδέχεται και δημόσια ότι δεν μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο τονίζοντας:

«Η ένοπλη αντιμετώπιση των Τούρκων στην Κύπρο καθίστατο αδύνατη και λόγω αποστάσεως και λόγω των γνωστών τετελεσμένων γεγονότων. Και δεν ήταν δυνατό να επιχειρηθεί χωρίς τον κίνδυνο εξασθένησης της άμυνας αυτής της ίδιας της Ελλάδας».

Διαπραγματεύσεις ενώ οι Τούρκοι προελαύνουν

16 Αυγούστου, Κύπρος, πρωινές ώρες: Ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης φθάνει στην Κύπρο μέσω Μάλτας με μεταγωγικό αεροπλάνο της ΡΑΦ το οποίο προσγειώνεται στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα διατάξει κατάπαυση του πυρός στις 6 το απόγευμα.

16 Αυγούστου, πρωί, Ουάσιγκτον: Ο Χένρυ Κίσινγκερ δραστηριοποιείται και ζητεί διαπραγματεύσεις καλώντας παράλληλα τον Καραμανλή στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Φορντ. Ο Καραμανλής αρνείται.

Δηλώνει, όμως, ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να επιστρέψει στις συνομιλίες αν εκκενωθεί η Αμμόχωστος και οι τουρκικές δυνάμεις αποσυρθούν στη συμφωνηθείσα γραμμή της 9ης Αυγούστου.

Διαβεβαιώσεις… Κίσινγκερ

Ο Κίσινγκερ σε νέα επιστολή του στον Καραμανλή αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα των έντονων παραστάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην τουρκική κυβέρνηση πήρε την κατηγορηματική διαβεβαίωση από τον τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κύπρο θα σταματήσουν στις 6 το απόγευμα.

Ο Καραμανλής απαντά επαναλαμβάνοντας τους ίδιους όρους για την Αμμόχωστο και την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων.

16 Αυγούστου, Κύπρος, ώρα 6 το απόγευμα: Επιτυγχάνεται κατάπαυση του πυρός αφού στο μεταξύ έχουν καταληφθεί από τους Τούρκους η Μόρφου και η Αμμόχωστος και όλα τα χωριά στο διάβα τους που βρίσκονται στις πεδιάδες Μόρφου και Μεσαορίας.

Πηγή: philenews.com

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑλβανία: Καταγγέλλουν αρχιμανδρίτη της Εκκλησίας της Κρήτης που υβρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
Επόμενο άρθροΟ Pedro Pascal πήγε σε έκθεση τέχνης αφιερωμένη στον ίδιο αλλά «έφαγε» πόρτα